Energiezuinig klimaatsysteem

Energiezuinig klimaatsysteem

Duurzaamheid is een centraal thema bij Terras aan de Maas. Het project is door de overheid aangewezen als ‘excellent gebied’. Excellente gebieden zijn nieuwbouwprojecten waarbij duurzame energie en innovatieve technieken worden toegepast.

WKO installatie

Omdat de appartementen zeer goed geïsoleerd zijn, is er minder energie nodig om ze te verwarmen. Verder zijn de appartementen uitgerust met een modern klimaatsysteem, de zogenaamde Warmte Koude Opslaginstallatie (WKO installatie). Deze installatie is duurzaam en goed voor het milieu. Het verhoogt ook uw wooncomfort. U kunt uw appartement niet alleen verwarmen, maar ook koelen.

Vloerverwarming en vloerkoeling

Alle appartementen zijn aangesloten op de collectieve warmte- en koudeopslag in de bodem. Voor de verwarming van uw appartement en de warmwatervoorziening wordt gebruik gemaakt van warmte uit de bodem. De aardbodem is in de zomer koeler dan de buitentemperatuur, namelijk zo’n 12 graden Celsius. Daarom kunnen de appartementen ook enkele graden gekoeld worden.

Elk appartement heeft vloerverwarming en vloerkoeling. Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige opwarming met minder luchtbewegingen. Een ‘normale’ radiator moet opgewarmd worden tot 90 graden Celsius. Maar met vloerverwarming is slechts 40 graden Celsius nodig. Hiermee wordt energie bespaard. En heeft u een blijvend aangenaam en gezond binnenklimaat. Omdat er geen radiatoren in de appartementen zitten, houdt u ook nog eens meer vloeroppervlak over.

Beter voor uw gezondheid

Vloerverwarming zorgt voor langzame en gelijkmatige verwarming. Een voordeel van vloerverwarming is dat er geen luchtstromen ontstaan in uw appartement. Dat is wel het geval bij ‘normale’ radiatoren, waarbij er hete lucht ontstaat. Minder luchtbeweging houdt ook in dat er minder stofdeeltjes door uw appartement bewegen. Bovendien kunnen de stofdeeltjes niet op een hete radiator verbranden. Dat is gunstig, zeker voor mensen met
astmatische klachten.

Minder uitstoot van CO2

Door gebruik van de WKO installatie stoten de appartementen aanzienlijk minder broeikasgassen (zoals CO2) uit dan nieuwbouwappartementen met een traditioneel verwarmingssysteem. Ook het ventilatiesysteem in uw appartement draagt bij aan energiebesparing en wooncomfort. Het ventilatiesysteem verwarmt en filtert de aangevoerde buitenlucht.

Zeer goede isolatie

Alle appartementen zijn zeer goed geïsoleerd. Hierdoor is er maar weinig energie nodig om uw appartement
het hele jaar aangenaam op temperatuur te houden. Ventileren is zeer belangrijk, zeker bij goed geïsoleerde appartementen. Alle appartementen hebben daarom een gebalanceerd ventilatiesysteem.

Om te voorkomen dat met het ventileren warmte verloren gaat, wordt de warmte uit de gebruikte ventilatielucht hergebruikt om de verse toevoerlucht voor te verwarmen. Hiermee wordt 95% van de warmte teruggewonnen. Voordat de verse buitenlucht het appartement wordt ingeblazen, wordt deze eerst gefilterd. Hiermee wordt luchtverontreiniging van buiten, zoals roetdeeltjes, tegen gehouden. Ook wordt de lucht die weer naar buiten gaat eerst gefilterd.

Warmte Terug Win (WTW) ventilatiesysteem

De verse lucht die het appartement in wordt geblazen en de ‘vuile’ lucht die wordt afgevoerd, gaan beide door een WarmteTerugWin-unit, ofwel een WTW-unit. Het WTW-systeem zuigt verse lucht van buiten naar binnen. Deze lucht wordt verwarmd door de lucht die door de WTW wordt afgezogen. Vandaar de naam Warmte Terug Win ventilatie. De verwarmde verse lucht wordt verder de woning ingebracht en uitgeblazen in de ruimte waar u vaak bent, zoals de woonkamer en slaapkamer(s).

Vanuit de ruimten waar het wenselijk is om vuile lucht af te zuigen, zoals de keuken, badkamer en toilet, blaast de WTW de lucht naar buiten uit. Doordat er de hele dag lucht door de woning trekt, wordt er dus ook optimaal geventileerd. Dit zorgt voor een zo optimaal mogelijke luchtbalans in de woning. De luchtkwaliteit is gezonder en de woning voelt behaaglijker aan doordat er geen koude tocht meer is.

Raam open zetten

Met het gebalanceerde ventilatiesysteem is het geen enkel probleem om een raam open te zetten, als u dat prettig vindt. Dit ontregelt het systeem niet. In situaties waarbij er veel mensen in huis zijn, zoals bij verjaardagen, is het zelfs aan te raden om één of meer ramen open te zetten. Houd er wel rekening mee dat warmte verloren gaat en dat daarna het appartement langzaam op de gewenste temperatuur komt.

Temperatuur regelen

U regelt de temperatuur met de thermostaat in de woonkamer. De slaapkamers zijn (met een paar graden verschil) apart in te stellen. In de winter kunt u bijvoorbeeld instellen dat het in de slaapkamers wat minder warm is. En in de zomer kunt u ervoor zorgen dat er gekoeld wordt in uw appartement. Gelijktijdig verwarmen en koelen in het appartement is echter niet mogelijk. De temperatuur in uw appartement veranderen, duurt een tijdje. Het is daarom beter om de thermostaat dag en nacht op dezelfde temperatuurstand te laten staan. Het is dus niet meer nodig om de thermostaat lager te zetten als u naar bed gaat of uw appartement verlaat. Als u de thermostaatstand wel vaak verandert, verbruikt u meer energie dan wanneer u de thermostaat altijd in dezelfde stand laat staan.

Geen gasaansluiting
Het is misschien even wennen, als u normaal gesproken op gas kookt. In de appartementen van Terras aan de Maas kunt u alleen elektrisch koken. Ook dit scheelt weer in energiezuinigheid.

Kosten energierekening

Ook in een energiezuinig huis heeft u te maken met energiekosten. In plaats van een gasrekening, krijgt u nu een rekening voor het gebruik van warm tapwater en ruimteverwarming. Voor het gebruik van de koeling betaalt u een vast bedrag per jaar. Net als ‘normale’ verwarmingssystemen, hangt de hoogte van uw energierekening af van hoeveel warm water u gebruikt en hoe vaak u de verwarming aan zet.