Welkom Over Maasdelta Publicaties Nieuws Wat u moet weten over de centrale mechanische ventilatie in flatgebouwen bij incidenten

Wat u moet weten over de centrale mechanische ventilatie in flatgebouwen bij incidenten

Leestijd: 4 min

Afgelopen maandagavond 21 augustus woedde er een hevige brand bij de Esso in de Botlek. Veel mensen in de regio ontvingen een NL Alert op hun mobiele telefoon met de oproep ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten. In diverse flatgebouwen van Maasdelta wordt de centrale mechanische ventilatie op afstand uit- en ingeschakeld door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Op 21 augustus gebeurde dit echter niet. We leggen u graag uit wat hier de reden van was en hoe het systeem werkt.

In veel flatgebouwen wordt de ventilatie centraal geregeld via mechanische ventilatie. Bij een incident wordt vaak opgeroepen ramen en deuren te sluiten en de ventilatie 'dicht of uit te zetten', zodat stank, rook en schadelijke gassen de woning niet binnen kunnen dringen. Bij een centraal geregeld ventilatiesysteem kan de huurder dat niet zelf doen. Om die reden heeft Maasdelta in 2010, in samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) en RAM Mobile Data, een systeem ontwikkeld om de centrale mechanische ventilatie op afstand te kunnen bedienen.

Al onze flatgebouwen en grote bedrijfsgebouwen in Hellevoetsluis, Spijkenisse en Maassluis met centrale mechanische ventilatie zijn voorzien van een BOA-V unit. BOA-V staat voor 'bediening op afstand - ventilatie'. De meldkamer van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) weet als eerste of er ergens stankoverlast of gasgevaar optreedt. Is er sprake van een incident? Dan bepaalt de meldkamer van de VRR het risicogebied en schakelt in dat gebied de ventilatie van alle gebouwen met een BOA-V-unit in één keer uit. De huurder hoeft zelf dus geen actie te ondernemen.

In eengezinswoningen of flatgebouwen waarin de woningen voorzien zijn van een individuele mechanische ventilatie, is de huurder uiteraard zelf verantwoordelijk voor het uitzetten hiervan.

Centrale mechanische ventilatie op 21 augustus niet uitgeschakeld
Veel huurders in het Rijnmondgebied kregen een NL Alert op hun mobiele telefoon met de oproep om o.a. de ventilatie uit te zetten. In onze flatgebouwen in Spijkenisse, Hellevoetsluis en Maassluis is de centrale mechanische ventilatie niet uitgeschakeld. De VRR heeft ons bij navraag laten weten dat deze drie woonplaatsen volgens hen niet tot het risicogebied behoorden. Tot het risicogebied behoorden wel Heenvliet, Geervliet, Abbenbroek en Zuidland. Om die reden heeft de VRR de BOA-V units in onze flatgebouwen niet centraal uitgeschakeld. Wij begrijpen dat er bij huurders verwarring is ontstaan over het ontvangen van de NL Alert en het vervolgens niet uitschakelen van de centrale mechanische ventilatie. De VRR legt het als volgt uit: de NL Alert wordt via de zendmasten van KPN gestuurd en wordt niet op basis van postcodes verstuurd. Vandaar dat iedereen in de regio hier een sms van gekregen heeft en niet alleen het risicogebied. De VRR erkent het probleem en gaat werken aan verbetering.

Onjuiste berichtgeving Algemeen Dagblad
In het AD is op 22 augustus een artikel verschenen over het open blijven staan van ventilatieroosters in onze flatgebouwen. Dit geeft een onjuist beeld van de situatie. Ventilatieroosters komen in de meeste woningen voor en zijn handmatig door de huurder te bedienen. De ventilatieroosters staan los van het centrale mechanische ventilatiesysteem, dat in diverse flatgebouwen te vinden is.

Huurder verantwoordelijk voor onderhoud ventilatieroosters (gevelrooster)
Wij willen benadrukken dat huurders zelf verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van de ventilatieroosters, zodat deze goed blijven functioneren. Zij onderhouden en vervangen zelf de roosters en filters, tenzij zij een serviceabonnement afgesloten hebben. Dan doet Maasdelta dit voor hen.

Tot slot
Het BOA-V systeem is niet verplicht in Nederland. Maasdelta heeft dit systeem in 2010 in samenwerking met de VRR en RAM Mobile Data ontwikkeld om de veiligheid van onze huurders in Spijkenisse, Hellevoetsluis en Maassluis te vergroten. In de meeste flatgebouwen in Nederland moet de complexbeheerder de centrale mechanische ventilatie per flatgebouw met de hand uit zetten. Het BOA-V systeem maakt het mogelijk dit op afstand te doen; snel, automatisch en zonder tussenkomst van derden. Maasdelta heeft de voorziening geleverd, maar het is de verantwoordelijkheid van de VRR om te bepalen of het systeem bij een incident wel of niet wordt uitgeschakeld. Meer informatie over het BOA-V systeem is te lezen op de website van RAM Mobile Data.

Complexen van Maasdelta met BOA-V
Klik op een Maasdelta vestiging voor een overzicht van de complexen die voorzien zijn van BOA-V:

  • Maasdelta Hellevoetsluis
  • Maasdelta Spijkenisse
  • Maasdelta Maassluis