Frank: “Wij hebben te maken met veel maatschappelijke uitdagingen. Daardoor was het dit jaar een stuk lastiger om de huurverhoging vast te stellen. Er zijn landelijk prestatieafspraken gemaakt tussen Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting, de Woonbond en Aedes (de vereniging voor woningcorporaties). Daarin staat dat we meer woningen moeten bouwen en verduurzamen.”
We willen 1100 extra nieuwbouwwoningen bouwen
“Het is de bedoeling dat de woningcorporaties in onze regio samen 22.500 nieuwe sociale huurwoningen voor 2030 realiseren” legt Frank uit. “Wij hebben daarom in ons Ondernemingsplan opgenomen om extra nieuwbouwwoningen te bouwen. Het gaat om 1100 woningen meer dan we in de begroting hadden staan.”
Ook hebben we de uitvoering van duurzaamheidsmaatregelen naar voren gehaald in tijd
Frank: “Gelet op de energiecrisis, is dit ook belangrijk voor de betaalbaarheid. In een goed geïsoleerde woning, heb je minder energiekosten want je stookt minder. We zijn daarnaast actief bezig om onze bestaande woningen van het gas te halen. Ook bereiden we onze woningen alvast voor op een toekomstige aansluiting op een warmtenet (als dat mogelijk is). Warm water wordt dan met middelhoge temperatuur in de woning gebracht. Hiervoor moeten woningen goed geïsoleerd zijn.”
Woningcorporaties krijgen in 2023 te maken met hoge kosten
“Het naar voren halen van deze investeringen, heeft een negatieve invloed op onze financiële positie als woningcorporatie” vertelt Frank. “Daar komt bij dat wij, net als onze huurders, te maken hebben met de forse inflatie. Bij onze nieuwbouwprojecten hebben wij last van de stijgende bouwkosten en de rentestijging. Tegelijkertijd daalt de waarde van ons woningbezit. Deze daling is, net als op de koopwoningmarkt, vorig jaar al ingezet. Wij verwachten hier ook het komende jaar mee te maken te krijgen. Een gevolg hiervan is dat wij minder geld kunnen lenen voor nieuwe projecten.”
Om de hoge kosten te compenseren is er dit jaar een hogere huurverhoging nodig, van 2,6%
Frank: “Helaas kunnen wij niet tegemoet komen aan de wens van de huurdersraden om een lagere huurverhoging te berekenen. De afgelopen jaren koppelden we de huurverhoging aan de inflatie. Het zou dit jaar dan om zo’n 10% gaan. Landelijk is afgesproken dat dit niet haalbaar en gewenst is. Dat vindt Maasdelta ook. Daarom is landelijk besloten de huurverhoging te koppelen aan de gemiddelde CAO-loonstijging. Deze was 3,1% het afgelopen jaar. Corporaties moeten voor de gemiddelde huurverhoging nog 0,5% lager zitten. We komen dan uit op een huurverhoging van 2,6%. Deze geldt voor onze huurwoningen (sociaal en vrije sector), garages en parkeerplaatsen. We hebben er in overleg met de huurdersraden voor gekozen om aan alle huurders dezelfde huurverhoging te berekenen. We maken geen onderscheid tussen de kwaliteit van de woning en hoogte van de huurprijs.”
Huurders met een lager inkomen komen in aanmerking voor huurverlaging
“Het gaat om huurders met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Het is een wettelijke regeling voor 2023” legt Frank uit. “Wonen zij in een sociale huurwoning waarbij de huur hoger is dan € 575? Dan passen we een eenmalige huurverlaging toe. De huurprijs wordt in dat geval verlaagd naar € 575. Op onze website www.maasdelta.nl/huurverhoging kunt u meer lezen over huurverlaging.”
Wij delen de zorg van huurdersraden dat huurders met sterk gestegen kosten te maken hebben
“Zowel op het gebied van levensonderhoud, energie, lokale belastingen en zorg is alles duurder geworden” beaamt Frank. Hij legt uit: “De afgelopen jaren hebben wij ervoor gekozen om niet de maximale huurverhoging te vragen. Dit jaar moeten wij helaas wel een hogere huurverhoging berekenen. Wij hebben te maken met hogere kosten en moeten extra investeren in woningbouw en duurzaamheidsmaatregelen. Deze investeringen doen wij in het belang van onze huurders. Zo komen er meer woningen beschikbaar en maken we zowel onze nieuwe als bestaande woningen duurzamer. Een goed geïsoleerde en gasloze woning zorgt voor lagere energiekosten. Dat voordeel merken huurders de komende jaren in hun portemonnee.”