Welkom Over Maasdelta Publicaties Nieuws Op weg naar een aardgasvrij Maassluis

Op weg naar een aardgasvrij Maassluis

Leestijd: 3 min

Waarschijnlijk heeft u er al over gehoord: Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Maassluis heeft de ambitie om in 2040 CO2-neutraal te zijn. Dit betekent dat we overstappen op andere, schonere alternatieven voor het verwarmen van onze gebouwen én voor koken en warm water. Niet gelijk vandaag of morgen, maar wel in de komende jaren tot aan 2040.

Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij. Hierdoor warmt de aarde op. Daarnaast zijn er steeds meer problemen bij het winnen van aardgas. Denk aan de aardbevingen in Groningen. Ook raakt het aardgas uiteindelijk op waardoor we afhankelijker worden van andere landen. Voor wethouder Sjef Evers (o.a. duurzaamheid) is het heel belangrijk dat de overstap op alternatieven voor aardgas voor iedereen betaalbaar is. “Natuurlijk maken mensen zich zorgen over de kosten voor deze overstap, maar dat moeten we op een creatieve manier oplossen. Het is een voorwaarde dat iedereen mee kan doen!”

Transitievisie Warmte
In Maassluis verwarmen veel mensen hun huis met aardgas. Ook bedrijven maken nog vaak gebruik van deze energiebron. Dit gaat veranderen. Voor deze zogenoemde ‘warmtetransitie’ gaan we in Nederland op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en warm te douchen. Ook in Maassluis maken we daar een plan voor: de Transitievisie Warmte. Omdat iedere buurt anders is, gaan we voor iedere buurt op zoek naar de beste oplossing. Dat gebeurt zorgvuldig, samen met bewoners en stap voor stap. Per buurt wordt gekeken wat een logisch moment is om over te stappen naar aardgasvrije warmteoplossingen. In het plan van de gemeente staat wat de alternatieven voor aardgas zijn, wanneer en hoe buurten van het aardgas afgaan. Elke gemeente moet dit plan eind 2021 klaar hebben.

Wat kunt u nu al doen?
Hoe minder energie u gebruikt, hoe lager uw rekening wordt en hoe makkelijker het straks is om over te stappen naar een andere warmtebron. Wethouder Sjoerd Kuiper (o.a. wonen): “Ook op dit moment kun je al heel veel doen om een woning te verduurzamen. Het isoleren van een woning of bedrijfspand is altijd een goede investering. En doet u het niet voor het milieu? Doe het dan voor uw portemonnee of het comfort in uw woning. Het is fijner wonen als u het in de winter warm en in de zomer koel hebt.” Kleine maatregelen kunnen ook helpen bij het besparen van energie, ook voor huurders. Voorbeelden hiervan zijn radiatorventilatoren, radiatorfolie, ledlampen en een waterbesparende douchekop.

Bijeenkomsten in februari
Alle Maassluizers, bedrijven en organisaties zijn van harte welkom bij de online informatiebijeenkomsten. Bedrijven/organisaties krijgen een uitnodiging voor een bijeenkomst op 16 februari. Inwoners krijgen een uitnodiging voor 18 februari. De gemeente vertelt tijdens de informatiebijeenkomst alles wat zij weten over de warmtetransitie, maar ook wat ze nog niet weten. Meld u aan via www.maassluis.nl/aardgasvrij.

Enquête
U kunt tijdens de bijeenkomst uw vragen stellen, ideeën delen of uw mening of zorgen uiten. Dat kan ook vooraf. Daarom vraagt de gemeente u alvast een enquête in te vullen. Deze vindt u op de gemeentewebsite via www.maassluis.nl/aardgasvrij.

Woonwijzerwinkel
Informatie over wat u nu al kunt doen in voorbereiding op de warmtetransitie, vindt u via www.woonwijzerwinkel.nl/maassluis. Hier kunnen woningeigenaren ook een WoonWijzerBox met energiebesparende producten bestellen.