Welkom Over Maasdelta Publicaties Nieuws Hoe houdt u het huis koel tijdens een warme zomer

Hoe houdt u het huis koel tijdens een warme zomer

Leestijd: 3 min

Met warme dagen melden bewoners vaak over hitte in huis. Vooral bij woningen met een plat dak. De meeste woningen hebben inmiddels een goede isolatie, wat de kou en de warmte vertraagt. Maar als de warmte eenmaal binnen is, dan is het door de isolatie lastiger om de woning af te koelen. Wat kunt u dan doen?

Een huis isoleren helpt. Met goede isolatie in het dak en de buitenmuren blijft warmte 's zomers beter buiten. In de winter blijft de warmte juist binnen en profiteert u van een lagere energierekening. Toch is het bij langdurig warm weer onvermijdelijk dat het binnen opwarmt. U kunt dit zelf flink vertragen.

Houd de zon buiten!
De eerste tip is om te voorkomen dat de zon uw huis kan opwarmen. De zon schijnt door de ramen heen en warmt de vloer of meubels op. Sluit overdag de ramen, buitendeuren en gordijnen en doe eventueel de zonwering omlaag. Ook simpele lakens aan de buitenzijde van uw woning kunnen helpen. Zo voorkomt u dat de zon naar binnen gaat schijnen.

Koelen na zonsondergang
Na zonsondergang is de buitentemperatuur bijna altijd lager dan binnen. Zet ’s avonds en vroeg in de ochtend de ramen tegen elkaar open en laat uw woning goed doortochten met buitenlucht. Het is verstandig om alle ramen en deuren te sluiten als u gaan slapen of uw woning verlaat. Zo verkleint u de kans op inbraak. U kunt wel de ventilatieroosters en klepraampjes open houden.

Anticipeer op het weerbericht
Een hittegolf wordt meestal al ruim op tijd voorspeld. Zorg ervoor dat u gebruikmaakt van de koelte in de laatste nachten voordat de hitte komt. Laat ramen en ventilatierooster zo lang mogelijk open. Op deze manier kunt u de temperatuur binnen alvast een aantal graden laten zakken.

Voorkom dat de zon de hele dag op kale muren schijnt
U kunt muren en daken koel houden met planten. Planten houden maar liefst 90% van de warmte tegen door delen van de zonnestraling op te nemen en te verwerken. Een geschikte plant is bijvoorbeeld de passiebloem (aan de zuidmuur). Deze is decoratief, houdt van hoge temperaturen en zonlicht en beschadigt uw gevel niet. U kunt deze gemakkelijk via een klimrek of simpele waslijn langs de muur omhoog laten groeien. 

Maak schaduw
Heeft u een tuin? Probeer er schaduw te creëren. Informeer bij het tuincentrum of online welke mogelijkheden daarvoor zijn. Er zijn bijvoorbeeld bomen die vrij laag blijven, maar toch veel schaduw geven en maar weinig gesnoeid hoeven te worden.

Bomen voorkomen dat de tegels en bakstenen heel erg opwarmen. Daardoor blijft het nog lang aangenaam en maakt u een ‘koele zone’ rond uw huis. U kunt er ook fijn in de schaduw eten. In de winter is de boom kaal en profiteert u juist van de warmte van de zon.

Tot slot: laat de natuur helpen
De genoemde tips helpen om uw woning koeler te houden, op een gezonde, milieuvriendelijke en goedkope manier. In Nederland is het gebruikelijk dat de temperatuur in de loop van de nacht rond of onder de 20°C daalt, enkele uitzonderingen daargelaten. Al die uren kunnen worden gebruikt om uw huis te koelen. Een airco koelt vaak te sterk, waardoor verschillen in temperatuur met buiten te groot worden. Zulke plotselinge grote verschillen in temperatuur zijn niet heel gezond voor uw lichaam. Bovendien is het beter om te ventileren in plaats van alle ramen permanent dicht te houden. Laat de natuur u helpen!