Welkom Over Maasdelta Publicaties Nieuws Wooncoach Maartje Heus begeleidt ouderen bij een verhuizing

Wooncoach Maartje Heus begeleidt ouderen bij een verhuizing

Leestijd: 6 min

Sinds januari van dit jaar heeft Hellevoetsluis een wooncoach: Maartje Heus. Zij werkt voor Maasdelta en gaat in gesprek met ouderen die nadenken over een verhuizing. Zij heeft het met hen over hun huidige woonsituatie en begeleidt hen in het vinden van een andere, gelijkvloerse  woning die voldoet aan de woonwens van de huurder. Een baan waar ze enorm van geniet. Wij spraken  haar  over haar werk. “Ik vind het leuk om met oudere mensen te werken. Ik ga graag met hen in gesprek om te achterhalen waar ze tegenop zien en of daar ook een oplossing voor is. Vaak willen ze graag verhuizen maar zien ze ook hobbels op de weg.

Maartje Heus werkt al 30 jaar voor Maasdelta en sinds drie jaar als wooncoach in Maassluis. Nu is daar dus Hellevoetsluis bijgekomen. “Ik ga in gesprek met mensen die een woning huren bij Maasdelta en een woonwens of verhuiswens hebben. Denk bijvoorbeeld aan een alleenstaande oudere die nu woont in een vierkamer eengezinswoning met twee trappen, een grote tuin en geen tweede toilet boven en eigenlijk wel kleiner en gelijkvloers wil wonen. Al sta je geregistreerd als woningzoekend, het kan soms heel lang duren voordat je zelf een woning vindt die bij je past. Een voorbeeld: de Isaac da Costastraat is een geliefde flat voor deze doelgroep, maar hierop reageren vaak urgent woningzoekenden die voorrang krijgen. Als een huurwoning die geschikt is voor senioren bij Maasdelta vrij komt, dan kan ik direct bemiddelen en ervoor zorgen dat die woning echt naar een 55-plusser gaat. De eengezinswoning die deze bewoner dan achterlaat, kan weer via WoonnetRijnmond toegewezen worden aan een gezin met kinderen.”

Hoe kom je in contact met deze mensen?
“Woningzoekenden registreren zich op www.woonnetRijnmond.nl. Daar kan ik zien wie ingeschreven staat, in een eengezinswoning woont en actief aan het reageren is op woningen. Ik kan met hen contact opnemen en voorstellen dat ik kan helpen met het vinden van een geschikte woning. Uiteraard zonder verplichtingen. Als er geen interesse is, dan is dat ook goed. Maar ze komen ook op andere manieren op mijn pad. Bijvoorbeeld via een opzichter, die bij iemand thuis is geweest waar een grote renovatie gaat plaatsvinden. Dan neem ik ook even contact op om te vragen of zij wellicht nagedacht hebben over verhuizen naar een gelijkvloerse woning in plaats van een grote renovatie meemaken.

In Maassluis ben ik begonnen door 25 huurders een brief te sturen. Daarna is de tamtam gaan werken. Ook hebben we folders met informatie over de wooncoach verspreid bij diverse welzijnsorganisaties. In drie jaar tijd heb ik daar 94 huisbezoeken gedaan en 47 mensen geholpen aan een nieuwe woning. In Hellevoetsluis ben ik pas begonnen als wooncoach. Maar ook hier heb ik al meerdere gesprekken gevoerd en heb er nog een aantal op de planning staan. Ik heb zelfs de eerste mensen naar een nieuwe woning kunnen begeleiden. Huurders die interesse hebben, mogen mij ook gewoon benaderen.”

Welke obstakels kun jij wegnemen voor mensen die denken over verhuizen?
“Mensen maken zich nog wel eens zorgen over de kosten. Bijvoorbeeld over de servicekosten die erbij komen als je naar een appartement verhuist, en dus de maandlasten verhoogt. Ik kan aan de hand van berekeningen laten zien of dat meevalt. En hebben ze bijvoorbeeld recht op huurtoeslag? Of is de nieuwe woning veel beter geïsoleerd, dan scheelt dat veel in de stookkosten en dus ook in de maandlasten. Ook zorgt Maasdelta ervoor dat mensen geen dubbele huur betalen tijdens de verhuizing, door een maand huur kwijt te schelden. Een verhuizing kan ook iets zijn waar ouderen tegenop zien. Er komt veel op je af: de oude woning leeg opleveren, inpakken, de nieuwe woning opknappen en de verhuizing. Vaak zijn ook de kinderen betrokken bij de beslissing om te verhuizen. Zij overtuigen meestal hun ouder(s) dat de verhuizing geen probleem hoeft te zijn.

Toen het begrip wooncoach in de media kwam, las je ook de kritiek over dat ouderen gedwongen zouden worden om te verhuizen. Wat doet dat met jou?
“Dat vond ik echt verschrikkelijk om te lezen. Natuurlijk is dat niet het geval. Of je wel of niet verhuist is je eigen keuze en je moet er zelf aan toe zijn om die keuze te maken. Er zijn mensen die hun hele leven in een eengezinswoning blijven wonen, en dat is heel fijn voor hen als dat kan. Ook daarbij ondersteunen we als dat nodig is. Een huurder van 75 jaar en ouder met een serviceabonnement bij Maasdelta kan aanpassingen voor in de woning aanvragen, zoals een extra trapleuning, een verhoogd toilet of een douchestoel . Als je er over denkt om te verhuizen, maar er bijvoorbeeld tegenop ziet of obstakels ziet dan kan ik daarbij helpen. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden, naar de voordelen en de wensen goed in beeld brengen. Je kunt ook gewoon eens een kijkje nemen in een lege woning om een beter beeld te krijgen. Niks moet! Verhuizen moet uiteindelijk leuk zijn. Zie je de voordelen niet, dan ben je er waarschijnlijk nog niet aan toe.”

Bewoner vertelt over zijn ervaring met de wooncoach
“Ik heb in mijn vorige woning jarenlang overlast ervaren, dat was voor mij de reden om te willen verhuizen. Mijn zoon heeft uiteindelijk aan de bel getrokken bij Maasdelta. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en ze brachten mij in contact met de wooncoach, Maartje Heus. Zij heeft me geholpen aan een nieuwe woning, een straat verderop. Ik kon dus in mijn eigen buurtje blijven wonen. Ik woon hier lekker rustig en er zijn veel leeftijdgenoten in de buurt. Ik heb al een beetje contact, lieve mensen die me welkom kwamen heten in de straat. Het bevalt me hier goed. Ik ben zo blij met de hulp van Maartje. Ik hoop dat ze nog veel andere mensen gelukkig kan maken met een woning.”

Voor meer informatie over de wooncoach, klik hier.

De inzet van de wooncoach is één van de prestatieafspraken die Maasdelta met gemeente Hellevoetsluis en de huurdersorganisatie De Koepel heeft gemaakt om de doorstroming in de woningmarkt te helpen.