Welkom Over Maasdelta Publicaties Nieuws Hoe gaan de nieuwe woningen Jan Luykenstraat en Da Costaplein eruit zien?

Hoe gaan de nieuwe woningen Jan Luykenstraat en Da Costaplein eruit zien?

Leestijd: 3 min

De 40 eengezinswoningen aan de Jan Luykenstraat en het Da Costaplein worden gesloopt en vervangen door 40 vergelijkbare woningen. De bewoners mogen hier terugkeren en hebben inmiddels de eerste beelden van de nieuwe woningen gezien. Wij geven u graag een indruk.

De 40 woningen aan de Jan Luykenstraat en het Da Costaplein zouden in eerste instantie gerenoveerd worden. Bij nader inzien werd toch besloten om deze te slopen en vergelijkbare woningen terug te bouwen. Er komen in totaal 8 blokjes met elk 5 woningen. De huurwoningen worden ontwikkeld en gebouwd door Van Wijnen en verhuurd door Maasdelta.

Indeling nieuwe woningen
De plattegrond van de nieuwe eengezinswoningen wordt iets smaller, maar wel langer. De woningen bestaan standaard uit 4 kamers. Zo bevindt de woonkamer zich op de begane grond en komen er 3 slaapkamers op de eerste verdieping. Ook is er een vliering. De achtertuin wordt weer voorzien van een berging.

Terugkeergarantie voor huidige bewoners
De 40 nieuwe woningen aan de Jan Luykenstraat en het Da Costaplein worden aangeboden in de sociale huursector. In samenspraak met de klankbordgroep/bewonerscommissie is de herhuisvestingsregeling vastgesteld. Hierin dat de bewoners een terugkeergarantie hebben. Dit betekent dat zij na de bouw mogen terugkeren naar een nieuwe woning op de locatie. Zij behouden gemiddeld dezelfde woonlasten (huurprijs + energiekosten).

De bewoners die gebruik willen maken van de terugkeergarantie, kunnen tijdens de bouw in een wisselwoning verblijven. Hiervoor worden woningen van het complex aan de Mgr. W.M. Bekkerslaan 82 t/m 200 (e) gebruikt.

Bewoners kunnen er uiteraard ook voor kiezen definitief naar een andere woning in of buiten Maassluis te verhuizen. Zij krijgen vanaf nu voorrang (urgentie) op de woningmarkt.

Planning van de sloop- en bouwwerkzaamheden
De volgende indicatieve planning geldt. In het derde kwartaal van 2016 wordt naar verwachting gestart met de sloop. Allereerst worden de 20 woningen aan de Jan Luykenstraat gesloopt. De bewoners van de Jan Luykenstraat verhuizen dan ook als eerste naar de wisselwoningen. Deze uitverhuizing vindt in juni 2016 plaats. Eind van het eerste kwartaal 2017 worden de 20 nieuwe woningen aan de Jan Luykenstraat opgeleverd en kunnen de bewoners terugkeren naar hun nieuwe woning.

Vanaf dat moment zijn de bewoners van het Da Costaplein aan de beurt om naar de wisselwoningen te verhuizen. Deze uitverhuizing vindt in april 2017 plaats. In het tweede/derde kwartaal van 2017 worden de 20 woningen aan het Da Costaplein gesloopt en aansluitend de nieuwe woningen gebouwd. In het eerste kwartaal van 2018 kunnen ook de bewoners van het Da Costaplein terugkeren naar hun nieuwe woning.

De bewoners verhuizen pas naar de wisselwoningen als de planning van de bouw definitief is, niet eerder. De periode dat men in de wisselwoningen verblijft, wordt op deze manier zo kort mogelijk gehouden.