Werken bij Maasdelta Contact
Welkom Over Maasdelta Publicaties Nieuws Feestelijke start bouw 48 huurwoningen Jan Luykenstraat en Da Costaplein

Feestelijke start bouw 48 huurwoningen Jan Luykenstraat en Da Costaplein

Leestijd: 3 min

Wethouder Arnold Keijzer van de gemeente Maassluis heeft op donderdag 1 juni 2017 het officiële startsein gegeven voor de nieuwbouw aan de Jan Luykenstraat en het Da Costaplein. Hij deed dit samen met de huurders en vestigingsmanager Frank van der Plas van Maasdelta. Er worden in totaal 40 woningen gesloopt, om plaats te maken voor 48 sociale huur eengezinswoningen. De huurders kunnen straks terugkeren naar een nieuwe woning op de locatie.

In eerste instantie wilde Maasdelta de woningen renoveren. Later bleek sloop en nieuwbouw toch een aantrekkelijkere en duurzamere optie. Een klankbordgroep van bewoners is intensief betrokken geweest bij de uitwerking van de plannen.

Feestelijke starthandeling
Om de overgang van de oude naar de nieuwe woningen te vieren, stond op het bouwterrein een reusachtige schilderijlijst opgesteld. Deze bevatte een foto van hoe de woningen er voorheen uitzagen. Vestigingsmanager Frank van der Plas nodigde wethouder Arnold Keijzer, mevrouw Ahrens namens de klankbordgroep en de heer van de Berg als langst wonende huurder (sinds 1973) uit om het startsein te geven voor de nieuwbouw. Na een gezamenlijke druk op de knop, kwam in de schilderlijst op spectaculaire wijze een foto van de nieuwe woningen tevoorschijn. Vervolgens verplaatsten de deelnemers zich naar de ouderwetse heistelling om de symbolische eerste paal te slaan. Hoewel de heiwerkzaamheden vanaf 6 juni daadwerkelijk beginnen, konden de bewoners nu alvast hun handtekening op een betonnen heipaal zetten. Deze wordt straks vereeuwigd in de nieuwbouw.

Planning sloop en nieuwbouw
Aan de Jan Luykenstraat zijn inmiddels 20 woningen gesloopt. Hier worden nu 20 sociale huur eengezinswoningen teruggebouwd. Het gaat om 4 rijen van 5 woningen. De bewoners die hier willen terugkeren, verblijven tijdelijk in een wisselwoning. Zij nemen rond het einde van het jaar hun intrek in de nieuwbouw. In 2018 zijn de woningen aan het Da Costaplein aan de beurt. Er worden 20 woningen gesloopt en 28 sociale huur eengezinswoningen teruggebouwd. Deze worden verdeeld in 4 rijen van 7 woningen en naar verwachting eind 2018 opgeleverd.

Duurzaam bouwen
De 48 nieuwe eengezinswoningen worden ontwikkeld en gebouwd door Van Wijnen uit Dordrecht. De plattegrond van de nieuwe woningen wordt iets smaller, maar wel langer. De woningen bestaan standaard uit 4 kamers. Zo bevindt de woonkamer zich op de begane grond en komen er 3 slaapkamers op de eerste verdieping. Ook is er een vliering. In de tuin komt weer een berging. De woningen worden voorzien van zonnepanelen op het dak en van een goede isolatie. Zo voldoen ze straks in hoge mate aan de uitgangspunten van duurzaam bouwen.

Het project Jan Luykenstraat en Da Costaplein maakt deel uit van de vernieuwing van Sluispolder-West, een samenwerking tussen de gemeente Maassluis en Maasdelta Groep. Hierover is meer te lezen op www.sluispolder-west.nl.