Nul op de meter

Vanaf 2020 moeten nieuwe woningen energieneutraal zijn. Bij de eengezinswoningen aan het Sterrenpad voldoen we nu al aan deze eis. De woningen worden ‘Nul op de meter’ gebouwd.

Natuurlijk, de maandelijkse energierekening blijft. Al ziet deze er straks anders uit. We garanderen dat de zonnepanelen op de woning genoeg elektriciteit opwekken om bij normaal gebruik het volledige energieverbruik (ook het huishoudelijk gebruik) te compenseren. Wel zo fijn aangezien de energieprijzen de afgelopen tien jaar verdubbeld zijn.

Maasdelta zorgt, samen met Klimaatgarant, voor deze garantie. U betaalt aan Maasdelta een vast bedrag per maand, de EnergiePrestatieVergoeding.

Hoe doen we dit?

In veel huizen is het energiegebruik veel hoger dan nodig. Dat komt vooral door warmteverlies via deuren en ramen, door tocht, ventilatie en warm water. Bij de woningen aan de Planetenlaan verlagen we het energieverlies als volgt:

  • We verbeteren de woningschil met isolatie en drielaagsglas.
  • We winnen het warmteverlies bij douchen en ventilatie terug.
  • We gebruiken de meest energiezuinige apparatuur die er is, zoals de A+++-warmtepomp.
  • We plaatsen zonnepanelen voor het opwekken van elektra voor o.a. de technische installaties.

Wat kunt u als nieuwe bewoner verwachten?

Een huis met goede isolatie. Warm in de winter en koel in de zomer. Voor verwarmen, koelen (tot 3 graden koeler dan zonder vloerkoeling) en warm water wordt de woning voorzien van een warmtepomp. De warmtepomp werkt op elektriciteit en de zonnepanelen wekken elektriciteit op. De warmtepomp maakt gebruik van warmte- en koudeopslag. Dit is een bewezen methode om energie uit de bodem te halen in de vorm van warmte of koude.

De woningen hebben vloerverwarming en vloerkoeling. Een uitgekiend klimaatsysteem zorgt ervoor dat de temperatuur in huis altijd constant is. Is het buiten koud? Dan zorgt de warmtepomp ervoor dat de vloer aangenaam warm aanvoelt en dat de kamer wordt verwarmd. Is het buiten heet, dan koelt de vloer af.

Vloerverwarming heeft grote voordelen:

  • Geen radiatoren in huis en meer nuttige ruimte.
  • Een gelijkmatige temperatuur in het hele huis.
  • Geen warme luchtstromen meer, dus minder ronddwarrelend stof (ook goed nieuws voor mensen met een aandoening aan de luchtwegen).
  • Het merendeel van de warmte die de warmtepomp aan de vloerverwarming afgeeft, komt uit de bodem. De warmtepomp gebruikt hierbij elektriciteit.
  • Voor koeling is alleen een circulatiepomp nodig. Nagenoeg alle koude komt direct uit de bodem onder uw huis.

Nul op de meter

Bij Nul op de meter plaatsen we extra zonnepanelen op het dak. Daardoor is er voldoende eigen elektriciteitsopwekking om het volledige verbruik (ook het huishoudelijke gebruik) te compenseren. Uiteraard zijn er voorwaarden verbonden aan de garanties.

En hoe zit het met de rest?

De woning heeft vloerverwarming en vloerkoeling. Zo’n systeem is gebaseerd op relatief lage temperaturen. Dit betekent in de praktijk dat veranderingen in de temperatuur langzamer gaan dan bij een reguliere verwarming.

De beste resultaten bereikt u wanneer u de thermostaat dag en nacht op dezelfde temperatuur laat staan. Dan doe het systeem de rest.

Een warmtepomp zorgt in uw huis voor de verwarming, koeling en het warme water. U bedient de warmtepomp met de kamerthermostaat, met instellingen voor de ruimtetemperatuur, een keuzemenu voor de bereiding van warm tapwater, de tijd en de datum. Als de thermostaat eenmaal is ingesteld, hoeft u er eigenlijk nooit meer aan te komen.

Er is ruim voldoende warm water om te douchen. De woning beschikt over een boiler van 150 liter. U kunt zelf het gewenste warmwatercomfort instellen met de kamerthermostaat. Meer warm water nodig? Dan kunt u altijd de warmtepomp extra laten werken. Dat kost alleen wel energie.

Onderhoud

Het systeem van Klimaatgarant is onderhoudsarm en gebruiksvriendelijk. Het enige dat u hoeft te doen, is af en toe de waterdruk in de vloerverwarming controleren. Is de druk te laag, dan moet het systeem worden bijgevuld.

EnergiePrestatieVergoeding (EPV)

U betaalt voor de duurzame installaties een vast bedrag per maand. Voor dat bedrag heeft u de beschikking over een warmtepomp, een voorraadvat, een bodemwarmtewisselaar en zonnepanelen op het dak. Het onderhoud aan deze technische installatie is inbegrepen in de huur. U heeft er dus geen omkijken naar.