Energiezuinige woningen

Het Dorp fase 2 is een energiebesparend gebouw met warmte- en koudeopslag en wordt volgens het EPC-0 concept gebouwd. Dit houdt in dat de energie van de installaties in de woningen zoals de warmtepomp- en het ventilatiesysteem opgewekt wordt door zonnepanelen op het dak. De energie hiervoor wordt dus op een duurzame manier opgewekt.

De appartementen in Het Dorp fase 2 zijn prima geïsoleerd waardoor minder energie nodig is om ze te verwarmen of te koelen. Daarnaast is het gebouw uitgerust met een collectieve warmte- en koude opslagsysteem. De bronnen hiervoor zijn circa 150 meter diep in de grond geboord.

Vloerverwarming en -koeling
De woningen worden via leidingen in de vloer verwarmd en gekoeld. Dit zorgt voor een langzame en gelijkmatige opwarming (en koeling) van de woning. Via een thermostaatknop kan de temperatuur van de woning geregeld worden. Ook is er minder luchtbeweging in de woning waardoor een aangenaam en gezond binnenklimaat ontstaat. Een bijkomend voordeel van vloerverwarming is dat er geen radiatoren in de woning aanwezig zijn, waardoor er meer vloeroppervlak overblijft.

Voor het verwarmen van de woningen en de warmwatervoorziening wordt gebruik gemaakt van de warmte uit de bodem. Door het gebruiken van deze duurzame energiebron stoten de appartementen aanzienlijk minder broeikasgassen zoals CO2 uit, dan bij het gebruik van traditionele verwarmingssystemen. Dit systeem kan de woningen in de zomermaanden ook enkele graden koelen door gebruik te maken van de afgekoelde bodem.

De warmwatervoorziening van de appartementen wordt ook geregeld door de warmtepomp in combinatie met een 150 liter boilervat.

Klik hier om een video te bekijken over de werking van een warmtepomp met gesloten bron.

Bekijk ook

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden