Energiezuinige woningen

De nieuwe Vliet is een energiebesparend gebouw met warmte- en koudeopslag. Een deel van de energie van de installaties in de woningen, zoals de warmtepomp en het ventilatiesysteem, wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak. 

De appartementen in De nieuwe Vliet zijn prima geïsoleerd waardoor minder energie nodig is om ze te verwarmen of te koelen. Daarnaast is het gebouw uitgerust met een collectieve warmte- en koude opslagsysteem. De bronnen hiervoor zijn diep in de grond geboord. Elk appartement heeft een eigen warmtepomp. De appartementen zijn zeer energiezuinig en worden gasloos gebouwd.

Natuurlijk, de maandelijkse energierekening blijft, al ziet deze er straks anders uit. Elk appartement heeft 3 zonnepanelen die op de eigen woning zijn aangesloten. Dit vermindert het energieverbruik. 

Maasdelta plaatst een volledige energiemodule in uw appartement, die bestaat uit een:

  • warmtepomp
  • Warmte Terug Win (WTW) ventilatie systeem
  • boiler (wateropslag vat)

Daarnaast is het gebouw voorzien van isolatie en geïsoleerd (triple) glas. 

Verwarmingsinstallatie
Voor verwarmen, koelen (tot circa 3 graden koeler dan de buitentemperatuur; géén airco!) en warm water wordt de woning voorzien van een warmtepomp. Deze warmtepomp maakt gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem met een gesloten verticale bodemwarmtewisselaar. De bodemwarmtewisselaars bevinden zich onder het gebouw.

De warmtepomp is opgesteld in de techniekruimte/berging van de woning. Bij de warmtepomp is, voor warm water, een voorraadvat van 150 liter opgesteld. De warmtepomp wordt aangestuurd door een thermostaat in de woonkamer. Via deze thermostaat kan de gewenste temperatuur ingesteld worden en de instelling voor warm water geselecteerd worden.

Warmte Terug Win (WTW) ventilatiesysteem
Het WTW-systeem zuigt verse lucht van buiten naar binnen. Deze lucht wordt verwarmd door de lucht die door de WTW wordt afgezogen. Vandaar de naam Warmte Terug Win ventilatie.

De verwarmde verse lucht wordt verder de woning ingebracht en uitgeblazen in de ruimte waar u vaak bent, zoals de woonkamer en slaapkamer(s).
Vanuit de ruimten waar het wenselijk is om gebruikte lucht af te zuigen, zoals de keuken, badkamer en toilet, blaast de WTW de lucht naar buiten uit. Dit zorgt voor een zo optimaal mogelijke luchtbalans in de woning. De luchtkwaliteit is gezonder en de woning voelt behaaglijker aan doordat er geen koude tocht meer is. 

Met deze energiezuinige manier van verwarmen en ventileren verlaagt u niet alleen de energiekosten op een milieuvriendelijke manier, maar bent u ook het hele jaar door verzekerd van een comfortabel en gezond binnenklimaat.

En hoe zit het met de rest?
De woning heeft vloerverwarming. Een uitgekiend klimaatsysteem zorgt ervoor dat de temperatuur in huis altijd constant is. Is het buiten koud? Dan zorgt de warmtepomp dat de vloer aangenaam warm aanvoelt en de kamer wordt verwarmd.

Zo’n systeem betekent in de praktijk dat veranderingen in de temperatuur langzamer gaan dan bij reguliere verwarming. De beste resultaten bereikt u wanneer u de thermostaat dag en nacht op dezelfde temperatuur laat staan. Dan doet het systeem de rest.

Vloerverwarming heeft grote voordelen:

  • geen radiatoren in huis en meer nuttige ruimte;
  • een gelijkmatige temperatuur in het hele huis;
  • geen warmeluchtstromen meer, dus minder ronddwarrelend stof (ook goed nieuws voor mensen met een aandoening aan de luchtwegen).

Een warmtepomp zorgt in uw huis voor de verwarming en het warme water. U bedient de warmtepomp met de kamerthermostaat. Als de thermostaat eenmaal is ingesteld, hoeft u er eigenlijk nooit meer aan te komen.

Er is ruim voldoende warm water om te douchen. De woning beschikt over een boiler van 150 liter.

Onderhoud en monitoring installaties
De woning is voorzien van duurzame installaties zoals een warmtepomp, een WTW ventilatie systeem, een boiler en zonnepanelen op het dak. 

Het onderhoud aan deze technische installaties is inbegrepen in de huur. U heeft er dus geen omkijken naar. U gaat ermee akkoord dat de installatie wordt gemonitord.